Helmikuun haasteita

Juoksen ulkona ympäri vuoden, enkä yleensä juurikaan surkuttele säätä. En kavahda vesisadetta tai kovia pakkasia. Helteisiinkin sopeutuu. Liukkaalla alustalla saan pitoa nastakengistä. Talvella lähden mielelläni pimeinäkin iltoina ulos juoksemaan tai hiihtämään. Ihan ehdottomasti vietän illastani mieluummin hetken raikkaassa ulkoilmassa, kuin juoksen lenkkini sisätiloissa juoksumatolla. Viime viikkojen runsaat lumisateet ovat saaneet minut kuitenkin haaveilemaan etelän leiristä. 

Leppoisilla peruskuntolenkeillä lumi ei ole minua haitannut, mutta kovempivauhtisiin vetotreeneihin se on tuonut haastetta. Lumenpöpperöisillä teillä askeleeseen ei saa pitoa ja sykkeetkin nousevat normaalia korkeammiksi. Edellisessä tasavauhtisessa reippaassa lenkissäni vauhtia ei irronnut millään. Auraamattomilla teillä eteneminen oli todella raskasta. Seuraavan viikon kilometrivetojen sarja jäi kesken, kun vauhti vain hiipui veto vedolta. 

Hiihtoladuillakin sää on koetellut. Karvapohjasukseni toimivat yleensä omaan hiihtotarpeeseeni oikein hyvin, mutta lumisade on niiden kauhistus. Irtolumi paakkuuntuu herkästi suksen pohjaan, eikä suksi sen jälkeen tietenkään enää luista mihinkään. Yhdellä hiihtolenkillä lumisade sakeni niin, että paluumatkalla latu-urasta ei ollut enää tietoakaan. Olosuhteiden lisäksi kropassani on ollut selvästi myös jotain häikkää, sillä muutamalla hiihtolenkillä tuntui, etten jaksanut liu'uttaa suksiani millään. Ylämäet olivat kauhistus, mutta tasaisellakaan ei tuntunut kulkevan normaalisti. Syytä moiseen väsymystilaan en keksinyt.

Näiden tuntemusten jäljiltä pidin varmuuden vuoksi viime viikon treenien osalta kevyenä. Maantiejuoksusarjan helmikuun osakilpailunkin jätin välistä. Kävin viikon aikana kerran pienellä juoksulenkillä ja hiihtelin peltoladuilla leppoisalla tahdilla. Tällä hetkellä minulla ei siis ole minkäänlaista tuntemusta siitä, millainen kuntoni on. Toivotaan, että askel lähtee tästä taas rullaamaan ja vauhtikestävyyttä saadaan nostettua kohti kevään kilpailuja. Kohtahan se on jo maaliskuu! 

Kommentit