Voihan takareisi

Oikean jalkani takareisi on vihoitellut minulle jo toukokuusta lähtien. Alkuun ongelmia oli ainoastaan kovimmissa kiihdytyksissä, joissa takareisi tuntui ottavan kiinni, eikä vauhtia pystynyt lisäämään. Vähitellen vaiva pahentui, ja loppukesästä ei kevytkään lenkki kulkenut enää kivutta. 

Olen ollut nyt neljä viikkoa juoksematta. Tällä välin kävin oman mielenrauhani vuoksi kuvauttamassa jalkani. Lopulta kaksikin kertaa, sillä ensimmäisessä kuvausalue osoittautui liian kapeaksi. Kuvista ei onneksi löytynyt mitään mullistavaa: "Lievää diffuusia signaalilisää gradus 1-tasoiseen lihasvamman jälkitilaan sopien." Miksi jalka siis edelleen oireilee? 

Vierailin magneettikuvauksen jälkeen fysioterapeutilla, joka ei hänkään pystynyt tarkkaa vastausta antamaan. Pakarani ovat ilmeisen jumissa, joten se voi olla yksi syy. Lisäksi keskustelimme toimistotyöni ergonomiasta. Eipä ollut fysioterapeutti juoksemista kieltämään, kun ei kuvissakaan mitään ihmeellistä ilmennyt, mutta ennemmin suositteli painottamaan oheisharjoittelua. Jatkan siis jumppailua ja venyttelyä. Bulgarialaista askelkyykkyä, maastavetoa, juoksunomaista kuminauhaliikettä... Osaa liikkeistä teen normaalistikin viikoittaisen kuntopiirini yhteydessä, joten mahtaako näillä mitään mullistavaa saada aikaan. Jaloissani kun on hyvin lihasvoimaa jo ennestään. Viikon päähän varasimme hieronnan. 

Neljän viikon juoksemattomuus ei edelleenkään ole ollut minulle ylitsepääsemätöntä. Pääni on hyvin sen kestänyt. Voisin taukoa hyvin jatkaakin, jos vain tietäisin sen auttavan. Onko juoksu edes syypää vaivaan, vai aiheutuuko se jostain muusta? Jotain korvaavaa liikuntaa pitäisi vähintään saada tilalle, sillä kunto rapistuu kovaa vauhtia. Pyöräily voisi olla hyvä vaihtoehto, kun hiihtämäänkään ei vielä pääse. En tosin tiedä, miten pidemmät lenkit kolmivaihteisella menopelilläni sujuisivat. Olen aiemmin pyöräillyt lähinnä lyhyitä kauppa- ja kirjastoreissuja. 

Kaikkinensa tuntuu tietysti kurjalta, että kipu vain jatkuu, enkä juoksemaan pääse. Vaikkei pääni tilanteessa hajoakaan, on juoksu iso osa elämääni ja nautin siitä todella paljon. Kaikki kivat juoksutapahtumatkin jäävät välistä. 

Kommentit