Nukkuminen - hyvinvoinnin tärkeä tukipilari

Liikunta, syöminen ja nukkuminen muodostavat terveyden ja hyvinvoinnin perustan. Kahteen ensimmäiseen monesti panostetaan, mutta nukkumista ei osata arvostaa. Lehdistä saa lukea juttuja yritysjohtajista, jotka kertovat pärjäävänsä muutamien tuntien yöunilla. Unesta nipistetään helposti, kun päivän tunnit eivät tunnu riittävän.

Lääkäri Henri Tuomilehto patistaa kirjassaan Nukkumisen taito: parempaa unta unilääkärin neuvoilla (Tammi 2024) ihmisiä miettimään omaa jaksamistaan ja parempaan yöuneen panostamistaan. Liian vähäinen nukkuminen altistaa monille kansantaudeille, vähentää keskittymiskykyä sekä vaikuttaa mielialaan. Jos aamuisin on kovin äreä olo, kannattaa miettiä, voisiko kiukuttelu johtua väsymyksestä. Myös jatkuvan sairastelun syy voi olla univaje. Unen aikana lihasvauriot korjautuvat, joten urheilija voi hyvin nukkumalla ennaltaehkäistä loukkaantumisia.

Unella on tärkeä aivoja huoltava tehtävä: uni seuloo aivoista pois tarpeettoman tiedon ja säilöö vain tärkeimmät. Nukkumisen ansiosta pystymme oppimaan ja muistamaan uusia asioita. Unen määrä on yksilöllinen, mutta yleisimmin ihminen tarvitsee unta 7-9 tuntia.

Unen määrää tärkeämpää on unen laatu. Heti alkuyöstä nukuttu syvän unen vaihe antaa päivään energiaa. Jotta uni olisi myös laadukasta ja aivot rauhoittuisivat unen aikana, tulee ilta rauhoittaa mieltä ja kehoa kiihdyttäviltä askareilta. Kännykän sinivaloa Tuomilehto ei tyrmää, kunhan jättää somen, työsähköpostit ja pelaamisen väliin. E-kirjaa voi vielä iltasellakin lukea tai sarjoja katsoa. 

Tuomilehto kohtaa vastaanotollaan paljon potilaita, jotka eivät halua myöntää vähäistä nukkumistaan tai tuovat esiin liudan selityksiä, miksi hyvään uneen ei ole mahdollista panostaa. Muutos on kuitenkin aina kiinni omasta motivaatiosta. Unen laatuun ei vaikuta pelkästään iltojen rauhoittaminen, vaan säännöllinen elämänrytmi. Monesti ihminen haalii itselleen liikaa tekemistä ja vastuuta, koska ei uskalla tai osaa päästää irti. Kuormittavan arjen ohessa treenataan säännöllisesti ultramatkoille, opiskellaan lisää tai lupaudutaan vielä yhden yhdistyksen jäseneksi. Vapaa-aika voi kuormittaa jopa enemmän kuin elämän muut osa-alueet. Omaa kuormitustaan kannattaa pohtia aina, kun tiedossa on jokin uusi aikaa vievä askare: pitäisikö jostakin muusta ensin karsia, tai sanoa jämptisti ei. Omasta yöunesta ei kannata nipistää. 

Säännöllinen unirytmi on avain hyvään nukkumiseen. Nukkumaan mennään, kun väsyttää, ja aamuisin herätään aina samaan aikaan - myös viikonloppuna. Yksi tai kaksi huonosti nukuttua yötä ei maata kaada, eikä nukkumisesta pidä ottaa stressiä. Jos univaikeudet kestävät pidempään, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttää lääkäriin asian ratkomiseksi.

Kommentit