sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Juoksun flow'ta Aktia-maantiejuoksucupissa


Eilen sain nauttia todellisesta juoksun flow'sta Vantaalla järjestetyssä Aktia-maantiejuoksucupissa. Hiihtopainotteisen talven jäljiltä vauhdikkaampi juoksu oli treeneissä tuntunut nihkeältä, mutta niin vain vauhti jostain taas kilpailussa löytyi.

Lämpömittari näytti kolmea plusastetta, ja tiet olivat sulat. Rohkeimmat lähtivät matkaan shortseissa, mutta minusta tuuli puhalsi sen verran kylmästi, että puin pitkähihaisen paidan päälle vielä takinkin. Kilpailussa oli mukana yli 460 juoksijaa, joten mukavasti letkaa riitti niin eteen kuin taaksekin. Jostain kumman syystä en kuitenkaan päässyt mukaan mihinkään ryhmään, vaan jouduin yksinäni tuulta halkomaan. Paikoitellen se puhalsi jopa niin kovaa, että luulin lähteväni lentoon. Onneksi tuuli ei pahemmin ainakaan omaa juoksuani häirinnyt.


Mitään aikatavoitetta minulla ei kilpailuun ollut, vaan lähdin taas vain hyvältä tuntuvaa vauhtia matkaan. Ensimmäisen kilometrin aika, 4.30 min., olikin iloinen yllätys. Vakionopeudensäädin kytkeytyi automaattisesti päälle, joten samalla tahdilla jatkoin eteenpäin. Kahden kilometrin jälkeen tuli fiilis, että tämähän kulkee. Annoin hyvän flow'n viedä - ja nautiskelin.

Puolivälin mäet vähän rikkoivat tasaista vauhdinjakoa, mutta rytmi palautui entiselleen helposti. Oli mahtavaa aina kilometritolppien kohdilla vilkaista kelloa ja todeta, että jälleen sama 4.30-aika. Eikä meno edes tuntunut pahalta.

Kuva: Kimmo Rönnberg
Kymmenen kilometriä ei tuntunut yhtään pitkältä matkalta. Vaikka lopussa kovin jo puuskutinkin, ei meno muuttunut väkinäiseksi ja jaksoin säilyttää hyvän tahdin maaliin asti. Loppuaikani oli 45:30, jolloin keskitahdiksi muodostui 4.33 min./km. Täsmälleen sama aika kuin viime vuoden kisassa.

Tällä kisan jälkeisellä fiiliksellä leijailen helposti seuraavan viikon.

4 kommenttia

 1. Wau miten hyvä aika! Itsellänikin on eka kisa tiedossa tulevana lauantaina, vauhtitreenejä ei talvella tullut hirveästi tehtyä, joten toivottavasti mullakin löytyy mystisesti se vauhti sitten kisassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi! Tämä oli todellakin kiva hyppäys, jos vertaa helmikuiseen talvikymppiini, joka taittui aikaan 48.10. Hiihdon ohella olen kyllä talvellakin tehnyt vauhdikkaampia treenejä juosten. Toivottavasti sullakin lauantaina kulkee. Tsemppiä!

   Poista
 2. Olipa hieno aika!! Onnea! Ei se hiihto ihan turha laji ole :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raita! No ei tosiaan ole hiihto turha laji. Siinä tekee kivasti koko kroppa töitä, eikä jalat rasitu liikaa. Hiihtojen jäljiltä ei vaan osaa yhtään sanoa, miten juoksu kulkee. Siksi tämä kisa oli kiva testi näin kevään juoksukauden alkuun.

   Poista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall