Juoksutekniikka haltuun

Minusta otetut juoksukuvat eivät yleensä varsinaisesti imartele. Olen kuvassa monesti joko täysin lysähtänyt tai sitten harpon pitkällä, kantapää edellä maahan tulevalla askeleella. Kädetkin viuhtovat minne sattuu. Juoksutekniikassani on varmasti paljon korjattavaa. Pieniä vinkkejä sain Aki Nummelan vetämästä juoksutekniikkaillasta. 

Juoksimme ensin verryttelynä hidasta hölkkää ja teimme päälle muutamat reipasvauhtiset vedot. Sen jälkeen kävimme läpi yleisimpiä tekniikkavirheitä, joista pystyin raksimaan lähes jokaisen kohdan.

Nummelan mukaan yleisin virhe aloittelevalla juoksijalla on liian kova vauhti. Peruskestävyysharjoitukset juostaan helposti vauhtikestävyysalueella, koska hidas juoksu koetaan vaikeaksi. Tekniikkatreeneissämme liika vauhti näkyi myös reippaissa vedoissa: repivässä vauhdissa juoksu ei pysy rentona, jolloin tekniikka helposti hajoaa.

Hyvässä, ryhdikkäässä juoksussa...

  • katse on suunnattu eteenpäin.
  • ylävartalo on hitusen etukenossa. Ei kumarassa kuitenkaan.
  • lantio pysyy ylhäällä. Keskivartalon lihakset kunniaan!
  • kädet liikkuvat rennosti ja rytmikkäästi 90 asteen kulmassa.
  • jalka tulee alas päkiä edellä. On syytä hahmottaa, mikä osa jalasta on päkiää. Se ei tarkoita varpaillaan juoksemista.
  • askel tulee lantion alle. Riittävän tiheä askeltiheys hillitsee harppomista. Metronomi kannattaa peruslenkeillä asettaa nakuttamaan 165-170 lyönnin välille.
Vitamin Well järjesti kaikille avoimen juoksutekniikkaillan.

Kävimme läpi muutamat harjoitteet, joiden avulla omaa juoksutekniikkaa pystyy hiomaan. Opettelimme polvennostokävelyä, polvennostojuoksua, tripplingiä sekä käsien vauhdikasta liikuttamista. Lopuksi kiihdytimme polvennostojuoksusta reippaaseen juoksuun, jossa hieman ylikorostaen pyrimme pitämään tekniikan kasassa. Kylläpä tuntui vaikealta ja melko koomiseltakin. Huomasin, että olen aiemmin tehnyt polvennostojuoksussakin monia virheitä. Vauhtini on ollut liian kova, askel liian pitkä ja nilkka on ennemminkin ojennettu kuin koukussa (liekö tanssiharrastukseni peruja?). Tärkeintä on tehdä liikkeet hallitusti.

Vaikka hyvän tekniikan hallinta auttaa taloudelliseen juoksuun, ei aloittelijan ole tarvetta suunnata ensimmäiseksi juoksutekniikkakurssille. Nummelan mukaan tekniikka paranee huomattavasti jo pelkästään juoksemalla. Parempi kunto auttaa tässäkin.

Kommentit