Operaatio takareiden kuntoutus

"Revähdys!, niin tyypillinen kuntoilijan takareisikivun aiheuttaja", huudahti uusi fysioterapeuttini heti, kun neljä viikkoa sitten kuvailin hänelle oireitani. Diagnoosia tuki magneettikuvassa näkynyt lihasvamman jälkitilaan sopiva signaalilisä. Vaiva saataisiin kyllä parantumaan, mutta aikaa se veisi, koska oireet ovat päässeet pitkittymään. Ironista tässä on se, että revähdystä epäiltiin syyksi jo kesäkuussa, kun ensimmäisen kerran kävin jalkojani osteopaatilla näyttämässä. Silloin kuntoutusohjeet jäivät epämääräisiksi, enkä ymmärtänyt pitää tarpeeksi taukoa kovavauhtisista juoksuista. Seuraavat asiantuntijatkaan eivät jostain syystä osanneet antaa täsmällistä kuntoutussuunnitelmaa. 

Olen nyt ollut juoksematta joulukuun alusta lähtien, ja aktiivista jalan kuntoutusta on takana neljä viikkoa. Uuden fysioterapeutin laatiman ohjeistuksen mukaisesti olen korvannut juoksulenkit hiihtämällä. Alkuun hiihdin kolme viikkoa vapaalla tyylillä, jotta reisiin ei kohdistunut perinteisen tyylin potkua. Tällä viikolla siirryin takaisin paremmin hallitsemaani perinteiseen tapaan, joka on kulkenut kivutta. Hiihdon lisäksi olen tehnyt kolmesti viikossa takareisiin kohdistuvan jalkajumpan. Ohjelma on sisältänyt muun muassa lantionnostoja, yhden jalan maastavetoja ja takareisikävelyä. 

Onnekseni hiihto-olosuhteet ovat tänä talvena olleet hyvät.

Kivut ovat helpottaneet siten, että hiihtäessä tai lihaskuntoliikkeitä tehdessä tuntemuksia ei ole. Myöskään kävelylenkillä ajatukset eivät enää harhaudu epämääräisiin kolotuksiin. Sen sijaan ajoittain tuntuu lievää leposärkyä tai "kipusykäyksiä" takareidessä tai pakaran alapuolella. Fysioterapeutin mukaan kiputuntemuksia saattaa ilmetä vielä pitkänkin ajan kuluttua. Tarkoituksena on saada ne lieventymään ja harventumaan.

Olen ajoittain kovinkin toiveikas paranemisen suhteen, mutta kiputuntemusten jälkeen mieli aina vähän laskee. Vaikka kivut pysyisivät aisoissa kevyillä hiihtolenkeillä, on siitä vielä pitkä matka tavoitteelliseen juoksuharjoitteluun. Pystyinhän alun perinkin juoksemaan kevyet lenkit kivutta. Ongelmia oli ainoastaan repivimmissä satasen vedoissa. 

Joka tapauksessa odotan kevättä positiivisin mielin. Ensi viikolla saan lisätä ohjelmaani yhden juoksulenkin, joka sisältää kahteen kertaan toistettuna 15 minuuttia hölkkää ja 5 minuuttia kävelyä. Hiihtolenkit teen edelleen rauhallisella tahdilla, sillä tehoja viikkoon kertyy lihaskuntotreenistä ja lisääntyvistä juoksumääristä.

Kommentit