sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Vantaan puolimaraton ja maraton 2016

Vantaan puolimaraton - alkuverryttely
Vantaan maraton järjestettiin lauantaina mukavan poutaisessa syyssäässä. Lämpötila näytti 10 astetta ja aurinko paistoi täydeltä terältä. Ainoastaan kova tuuli hieman pelotti etukäteen, mutta kilpailun aikana se ei juurikaan itseäni häirinnyt. Kisavaatetuksen kanssa ei tarvinnut pähkäillä: selkeä shortsi- ja t-paitakeli.

Saavuimme mieheni kanssa kisapaikalle puoli kahdentoista aikaan, jolloin maratoonarit olivat jo matkassa. Kilpailunumeroiden haku pyykkinarulta sujui mutkattomasti. Palasimme ulos seuraamaan ja kannustamaan maratoonareita. Saimme olla todistamassa Jussi Kallioniemen alias Läskimaijan huikeaa Guinnessin ennätystä. Hän juoksi maratonin 27 kilon rinkka selässään aikaan 4.34.

Läskimaija matkalla kohti uutta Guinnessin ennätystä
Vantaan maraton - maratonjuoksijoita
Jossain vaiheessa törmäsin Poppikseen, joka oli valmistautumassa omaan ankkuriosuuteensa maratonviestissä. Heidän joukkueensa juoksikin todella hyvin voittaen oman sarjansa. Hyvä Poppis ja joukkue! Oli todella kiva nähdä ja vaihtaa ajatuksia.

Olin asettanut tavoitteekseni 4.45 min./km-vauhdin, vaikka ajattelinkin sen olevan turhan toiveikas. Lähtölaukaus pamahti kahdelta ja 600 muun puolikkaan juoksijan kanssa lähdimme matkaan. Nopeimmat maratoonarit ehtivät maaliin jo ennen puolimaratonin lähtöä, mutta useita maratoonareita matkan varrella tuli vielä ohitettua. En juostessani miettinyt vauhtia sen kummemmin, vaan etenin hyvältä tuntuvaa vauhtia. Ensimmäinen kilometri meni aikaan 4.40 ja toinen 4.37. Selkeästi tavoitetta nopeammin. En siltikään lähtenyt vauhtiani tietoisesti hidastamaan. Viiden kilometrin jälkeen reitti kaarsi lähtöalueen lähellä olevan huoltoaseman ohitse. Siinä on perinteisesti mukavasti kannustajia. Numerolappuihin oli pienellä painettu etunimi, ja joku intoutui minua kannustamaan nimeltä. Se tuntui kivalta ja antoi lisää tsemppiä. Seuraavat kilometrit kulkivatkin todella mukavasti.

1km 4.40 2km 4.38 3km 4.48 4km 4.49 5km 4.37

6km 4.41 7km 4.46 8km 4.48 9km 4.49 10km 4.38


Puolivälissä väliaikani oli 49:50 (brutto), joten hyvässä ennätysvauhdissa oltiin. Meno tuntui todella lennokkaalta ja maalialueen kannustuksesta lisäbuustia saaneena ajattelin saavuttavani tänään huikeita tuloksia. Annoin mennä ja kellotin tavoitetta nopeampia kilometrejä. Vaan salakavalasti alkoi matka ja vauhti jaloissa painaa. Jo 13 kilometrin jälkeen sain keskittyä juoksuvauhdin ylläpitämiseen. Yritin lyhentää askelta ja "kipitin" menemään.

Henkistä kamppailua kävin toisella kierroksella, mutta juoksu ei tuntunut ylivoimaiselta missään vaiheessa. Tutusta reitistä oli toisella kierroksella todella paljon apua. Juoma-asemalla otin kävelyaskeleita, ja niiden jälkeen oli haastavaa päästä takaisin hyvään juoksurytmiin. Hienosti kuitenkin taistelin, eivätkä kilometrivauhdit päässeet pahasti putoamaan. Viimeiset kilometrit juoksin lähes hurmiossa, sillä niin tyytyväinen olin jo siinä vaiheessa juoksuuni. Vasta 100 metriä ennen maalia vilkaisin kellosta kokonaisaikaa ja tajusin, että 1.40 alitus on todella lähellä. Hirmuinen loppukiri ei kuitenkaan enää auttanut, vaan maalissa loppuaika 1:40:03. Aivan käsittämättömän hieno aika. Toki tuo 3 sekuntia hieman harmitti, mutta jääpähän jotain tavoiteltavaa myös ensi kaudelle.

11km 4.38 12km 4.35 13km 4.39 14km 4.53 15km 4.47

16km 4.43 17km 4.52 18km 4.54 19km 4.53 20km 4.45 21km 4.39


Maalissa sain mitalin kaulaani ja jonotin huoltoalueelle mehua hörppimään. Sen jälkeen palasin maalisuoralle kannustamaan miestäni maaliin. Samaan aikaan maaliin tuli iloisesti juosten myös Karoliina, joten pääsin onnittelemaan häntä uudesta ennätyksestä. Oli kiva nähdä myös sinua Karoliina ja vaihtaa kisakuulumiset heti tuoreeltaan.

Kaiken kaikkiaan Vantaan maraton oli jälleen kerran hienosti järjestetty tapahtuma. Sää suosi ja reitti oli nopea. Sanoisin, että tämä oli yksi parhaimmista juoksuistani ikinä.

16 kommenttia

 1. Vitsi miten hieno juoksu sulla ja upea aika!! Paljon onnea ja oli tosiaan mukava tavata maalissa! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina! Kiva oli nähdä! Tosi hieno juoksu oli sullakin.

   Poista
 2. Oli tosi kiva törmätä :) Kiitos kun nappasit mut portaissa, olin siinä vaiheessa aika tärinöissä tulevasta juoksuosuudestani.

  Mieletön aika! Toivottavasti pääsisin itse joskus noihin lukemiin. Onneksi olkoon!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Poppis! Oli tosi kiva nähdä sinutkin livenä. Ja hienostihan sullakin juoksu kulki.

   Poista
 3. Ootpa hurja!! :O Ymmärrän kolmen sekunnin harmituksen, miksi noiden tasalukujen alittaminen onkin niin ylikorostuneen ihanaa? :D Mutta joka tapauksessa ihan mahtava aika!! Jättionnittelut!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raita! Tässä kun on kyse vielä uudelle kymmenluvulle siirtymisestä. Kyllähän nyt 1.39 kuulostaa paljon kovemmalta kuin 1.40. :)
   Oikeasti ei kyllä harmita enää tippaakaan tuo 3 sekuntia. Sen napsin pois ensi kaudella.

   Poista
 4. Onnea mahtavasta juoksusta ja uudesta ennätyksestäsi! Vau! Mahtavaa! =) Kolme sekuntia lähteen sitten seuraavassa juoksussa.. =) Nauti, juhli ja ole ylpeä saavutuksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Kyllä olen tästä fiiliksestä nauttinutkin. Juoksu oli ehdottomasti yksi onnistuneimmista ikinä - eikä vain ennätyksen puolesta.

   Poista
 5. Mahtava juoksu, mieletöntä raikulihaipakkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mieletöntä oli sinunkin juoksusi. Itse sain sentään pinkoa ilman lisäpainoja.

   Poista
 6. Sulla on mahtava vauhti, onnea upeasta juoksusta!! Tosi kiva oli lukea rapsaa, ja pystyi eläytymään vielä paremmin kun oli juossut samalla reitillä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! Tutulta kuulosti myös sinun reittikuvauksesi. :)

   Poista
 7. Kiva eläytyä näihin fiiliksiin, ja vitsi miten pienestä jäänyt kiinni tuo tasaluvun alitus! Ensi vuonna menee varmasti alle 1:40 niin, että hujahtaa :) Onnea hyvästä juoksusta!

  VastaaPoista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall