keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Valmistautuminen juoksukilpailuun - positiivisen fiiliksen löytyminen kisapäivänä

Tänään on se päivä, kun juoksu kulkee - tänään lähtee! Maaliviivalla saan tuulettaa onnistunutta suoritusta.

Pyrin aina löytämään positiivisen fiiliksen päivän juoksukilpailuun. Erilaisten rutiinien avulla virittäydyn juoksutunnelmaan.

Kisakynnet
En arkisin yleensä lakkaa kynsiäni, mutta juoksukilpailuihin laittaudun. Lakan väri valitaan juoksupaitaan sointuvaksi. Luin Helsingin Sanomista artikkelin triatlonin Euroopan mestari Kaisa Salista (o.s. Lehtosesta), jolla tähtipinnit ja kynsilakka ovat tärkeä osa kilpailuun valmistautumisessa. Kaisalla kynsilakan väri tosin on aina sama: onnea tuova mintunvihreä.

Kisakampaus
Omat hiukseni laitan yleensä ponnarille tai kahdelle ranskalaiselle letille. Tytöille on kiva yrittää väkertää vähän vaativampia kampauksia. Oman seuran värit saa esille erilaisilla nauhakoristeilla.


Musiikki
"Kipu kuolee huutamalla, alastomana lattialla. Miten kauan sitä kestää, ei, sitä ei voi tietää." Kilpailupäivän aamuna laitan musiikin soimaan ja hoilottelen mukana muun muassa Apulantaa. Kappaleet ovat yleensä nopearytmisiä ja niitä pitää pystyä laulamaan mukana. Valikoima vaihtelee pinnalla olevien artistien ja kappaleiden mukaan. Lapset yleensä toteavat, että pitääks sun äiti aina hoilottaa mukana.

En juokse kuulokkeet korvissani, mutta kilpailun aikana saatan mielessäni hokea jonkun kappaleen sanoja.

Juoksusuunnitelma
Lyhyemmille juoksumatkoille en aina laadi mitään erityistä juoksusuunnitelmaa, mutta puolimaratonille valmistaudun katsomalla kilpailureitin läpi. Tutkin missä kohdin reittiä on mäkiä, missä juoma-asemia. 

Tunnustelulenkki
Kisapäivän aamuna käyn pihalla haistelemassa säätä ja tunnustelemassa juoksuvirettä. Juoksen korttelin ympäri ja teen muutaman vauhdikkaamman spurtin.

Kisapaita, -kampaus ja -kynnet sävy sävyyn

Some
Hyvää kisafiilistä haen myös seuraamalla tapahtumakirjoittelua sosiaalisessa mediassa. Pienten kylätapahtumien kohdalla tämä ei onnistu, mutta isommilla tapahtumilla on yleensä aktiiviset Facebook- ja Instagram-sivut, joita järjestäjät päivittävät. Muiden bloggaajien valmistautumista on myös kiva seurata.

Luotto omaan kisakuntoon
Kaikki voitava harjoittelun suhteen on tehty. Nyt vain luotetaan omaan kehoon ja suorituskykyyn. Nyt nautitaan!

Mitä rutiineja sinun kisapäivääsi kuuluu?

2 kommenttia

  1. Ihania rutiineja. Kisapäivissä on oma tunnelmansa, ja valmistautuminen on osa sitä. Siitä pitää nauttia. Itsekin pyrin saamaan sen positiivisen vireen päälle. Nyt saa vain juosta. :) Hiusjutuissa letti on ollut mun juttu myös, ja vielä vartti ennen ultramatkan starttia väkersin lettiä. Olin siinä aamun kiireissä (lähtö kun oli sen verta aikainen..) päättänyt, että ponnari saa riittää. Lopulta kuitenkin vähän ennen starttia päätin, että minähän en ilman lettiä lähde. Hyvin kerkesin. Rutiineista ei luovuta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kynsiä lakatessa ja lettejä letittäessä menee iltapäivällä alkavan kilpailun odotusaikakin mukavammin. Aamukilpailun kanssa tyytyy kyllä helpommin siihen ponnariin. :)

      Poista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall