torstai 1. helmikuuta 2018

N40

Ykkönenkin on vain numero

Täytän loppuvuodesta 40 vuotta. Vihdoinkin saan juoksuharrastukseni myötä ottaa kaiken ilon irti nuoruudestani! Pääsen vetreänä 39-vuotiaana kilpailemaan nelikymppisten sarjaan. Liityinkin tällä viikolla paikalliseen urheiluveteraaniseuraan. Nykyään tosin puhutaan aikuisurheilijoista. Suomen Aikuisurheiluliiton eli SAULin toimintaan ja tapahtumiin pääsee mukaan 30 vuotta täytettyään.

Lähes kaikissa juoksutapahtumissa on tarjolla ikäsarjat, joten minun ei enää tarvitse kilpailla nuoria huippuja vastaan. Vaikka yhtään helpommalla en toki pääse varttuneimpienkaan sarjassa. Ainakin monissa pienemmissä kylähölkissä 40-sarjan naiset painelevat usein kovinta vauhtia. Ja todisteita löytyy ihan Suomen huipultakin. Kanssani samana vuonna syntynyt Anne-Mari Hyryläinen juoksi juuri Dubaissa kovan maratonajan 2:28:53. Tilastoissa tulos on kaikkien aikojen neljänneksi paras Suomessa. Ritva Lemettisen SE-aika 2:28:00 ei ole kaukana. Viime vuonna maratonin Suomen mestaruuden puolestaan nappasi upea Paula Tukiainen. Hänkin jo yli 40. Hienoja esimerkkejä ja idoleita molemmat.

Laura Manninen voitti maratonin Suomen mestaruuden 2016 Lahdessa, yli 40-vuotiaana

Tässä iässä on siis vielä hyvät mahdollisuudet tavoitella omia ennätyksiä. Lasten kasvettua elämäntilannekin tarjoaa tilaisuuden harjoitella säännöllisesti. Lenkkivuoroa ei enää tarvitse miehen kanssa vaihtaa läpsystä eteisessä. Parasta on myös se, että juoksuharrastuksen voi aloittaa vasta ikäsarjaikäisenäkin, eikä aikaisempaa juoksutaustaa tarvita. Hyvä esimerkki on kuvassa kiitävä Laura Manninen, joka aloitti juoksemisen vasta kolmekymppisenä, ja voitti maratonin Suomen mestaruuden Lahdessa 2016.

Suomen Aikuisurheiluliitto järjestää omia Suomen mestaruuskilpailujaan, jotka kilpaillaan monesti yleisen sarjan kanssa samana viikonloppuna. Nyt keväällä on tarjolla esimerkiksi puolimaratonin SM-kilpailut Vierumäellä 14.4. ja SM-maastot Perniössä 5.5.

Ikä on vain numeroita!

2 kommenttia

  1. Kovimmat kestävyysjuoksijat on juuri nelikymppisiä, joten ei kun vain ennätyksiä metsästämään! Juoksuiloa!:)

    VastaaPoista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall