Vastatuulessa Lahti-juoksussa

Osallistuin eilen Lahdessa kymmenen kilometrin juoksuun. Päivä oli lämmin, +17°C, ja aurinko paistoi. Tuuli puhalteli paikoin voimakkaasti. Tapahtumaan oli ilmoittautunut viitisensataa osallistujaa, ja juoksumatkoista oli valittavana viiden ja kymmenen kilometrin lisäksi puolimaraton. Ilahduttavinta minusta oli Mäntsälän lukion mukanaolo. Punaisissa tiimipaidoissa liikkui yli sata lukiolaista. Mäntsälän Uutisten mukaan tempauksella haluttiin parantaa oppilaiden yhteishenkeä ja tukea heidän hyvinvointiaan. Opettajat olivat painottaneet, ettei tapahtumaan tarvinnut osallistua kilpailumielessä, vaan yhtä tärkeää oli yhteisöllinen kokemus. Kuulostaa minusta todella upealta. Hyvä Mäntsälän lukio!

Torstaina Vesijärvi oli vielä jäässä, lauantaina vesi kimalteli kauniisti auringonpaisteessa.

Kaikki osallistujat lähtivät matkaan samaan aikaan Lahden Stadionilta. Pääsin alusta lähtien juoksemaan omaa, hyvää vauhtiani ja kiidinkin alkuhuumassa ensimmäisen kilometrin aikaan 4.08. Juoksu tuntui hyvältä, vaikka paras lennokkuus siitä tuntui puuttuvan. Tahtini tasoittui seuraavien kilometrien aikana noin 4.30:een. Muutaman kilometrin pääsin juoksemaan minut ohittaneen miehen peesissä. Juoksuni kulki hyvin Ruoriniemen kärkeen asti, mutta kuuden kilometrin jälkeen matka alkoi painaa. Paluumatkalla Vesijärven rantareitillä tuuli iski kovasti vastaan. Tuntui todella kankealta puskea eteenpäin. Yleensä jaksan kilpailussa nostaa vauhtiani viimeisellä kilometrillä, mutta nyt se painui kaikista hitaimmaksi. Vasta viimeisellä sadalla metrillä sain irti sen verran loppukiriä, että hilasin itseni sijoituksissa yhtä ylemmäs. Loppuaikani, 46:37, tarkoittaa 4:39 min./km -keskitahtia. 

Sen verran koville kilpailu otti, etten ollut kuullut tuttavan kannustuksia reitin varrella. Yleensä huomioin kaikkien tuntemattomienkin taputukset huikkaamalla kiitoksen tai kättä heilauttamalla. Väitin myös, ettei reitille oltu merkitty kilometritolppia, mutta kyllä ne siellä kuulemma olivat olleet. Tiukasti olen siis keskittynyt vain reittiviivan seuraamiseen. Vaikka kilpailuvauhtini ei kaikkein kovinta ollutkaan, jäi tapahtumasta hyvä fiilis. Järjestelyt toimivat, ja kasvissosekeitto Stadionin katsomossa maistui. Kaikkinensa kilpailu toimi erinomaisena kovavauhtisena harjoituksena, ja tästä lähdetään taas tavoittelemaan parempia tuloksia. 

Kommentit