Hämmentävä tulos kehonkoostumusmittauksesta

Kaupallinen yhteistyö

Olen monesti todennut, että harrastan liikuntaa, koska saan siitä nautintoa ja hyvää mieltä. En juokse, jotta laihtuisin. En käy kuntosalilla, jotta näyttäisin hyvältä ja lihaksikkaalta. Terveyskään ei ole lähtökohtana liikkumiseeni, mutta totta kai olen iloinen, että rakkaasta harrastuksestani on hyötyä myös terveydelle. Otin selvää liikunnan terveysvaikutuksista kehonkoostumusmittauksen avulla. 

Kävin mittaamassa kehonkoostumukseni Bodymajassa. Kyseessä on uusi palvelu, jossa netin kautta voi ostaa haluamansa tutkimuspaketin, ja käydä sen jälkeen ilman ajanvarausta omatoimisessa testauspisteessä. Tällä hetkellä toimipisteitä on kahdeksan eri kaupungin kauppakeskuksissa. Mittaus oli helppo suorittaa laitteen antamien ohjeiden mukaisesti, ja aikaa siihen meni vain minuutti. Tulokset tulivat nopeasti nähtäville Oma Body -palveluun, josta niitä oli selkeä lukea. Numeroiden lisäksi tulokset näytettiin graafisessa muodossa.  

Kehonkoostumukseni on hyvällä tasolla. Pistemäärää saisin luultavasti nostettua lihasmassaa kasvattamalla.

Olen käynyt vastaavassa kehonkoostumusmittauksessa muutaman kerran aiemminkin. Viimeisin kerta oli kolme vuotta sitten. Tulokset ovat joka kerta osoittaneet, että lihasten, rasvan ja nesteen määrä on kehossani tasapainossa. Mitään erityistä ei ole koskaan tullut ilmi. Samanlaista tulosta odotin nytkin, mutta raportissa kirkuikin punaisella yksi yllättävä lukema.

Lihaskuntoharjoittelu on aina ollut liikuntaharrastukseni heikkous. Olen aiemmin  tehnyt satunnaisesti kotikuntopiiriä kehonpainoharjoitteluna. Viime syksystä asti olen käynyt kerran viikossa kuntosalilla kolistelemassa ihan oikeiden painojen kanssa. Siksi oli mielenkiintoista katsoa, näkyykö painojen nostelu kehoni koostumuksessa. 


Viskeraalirasvan matala lukema hivelee silmää.

Bodymajan antaman kattavan raportin mukaan kehonkoostumukseni on hyvällä tasolla. Vartaloni ylä- ja alaosan lihaksisto on hyvässä tasapainossa keskenään, samoin nestetasapaino. Proteiinien ja mineraalien määrä on kohdillaan. Paino ja lihasmassa ovat normaalilla tasolla, mutta raportin suurin yllätys oli rasvaprosenttini. Lukema oli pudonnut kolmessa vuodessa kuusi prosenttiyksikköä, ja oli nyt selvästi naisten tavoitearvoa matalampi. Alkuun tulos totta kai hiveli mieltä: kuulostaahan se hienolta, kun kroppa on rasvaton. Lyhyen googlailun jälkeen tuumin, ettei tulos sittenkään ole kovin hyvä asia. Alhainen rasvaprosentti voi naisilla vaikuttaa estrogeenin tuotantoon sekä lisätä muun muassa osteoporoosin riskiä. 

Pohdin myös syitä rasvaprosenttini laskuun. Olen koko aikuisikäni, raskauksia lukuun ottamatta, painanut suunnilleen saman verran, joten painon muutoksesta tulos ei johdu. Lihasmassa on varmasti kuntosaliharjoittelun myötä jonkin verran lisääntynyt, mutta tuntuu hurjalta, että melko vähäisellä punttien heilutuksella olisi näin suuri vaikutus. Luultavasti saisin edelleen kasvattaa ruokieni annoskokoa, vaikka painoindeksini perusteella normaalipainoinen olenkin. Olen kyllä aiemminkin havainnut, että riittävään ruuan määrään on paljon liikkuvana hyvä kiinnittää huomiota. Ruokavajeen huomaan yleensä itsekin siitä, että iltaisin alkaa tehdä mieli ylimääräistä kakkupalaa.

Joka tapauksessa oli hienoa huomata, että liikuntaharrastus tukee hyvin terveyttäni. Jatkan siis samaan malliin.

Kommentit