Juoksutavoitteeni vuodelle 2023

Kymmenen vuotta sitten juoksin ensimmäisen maratonini: kesäkuussa 2013 kulutin tossujani Tukholman kaduilla reilun neljän tunnin verran. Maratonin juokseminen oli luontainen jatkumo säännölliselle juoksuharrastukselleni. En kuitenkaan loppujen lopuksi innostunut maratonin mittaisista matkoista, joten juhlavuoden kunniaksi en palaa Tukholmaan. Sen sijaan osallistun huhtikuun alussa Berliinin puolimaratonille. Se on elämäni toinen ulkomainen juoksutapahtuma. Koska matkaan on aikaa vajaat kolme kuukautta, en voi alkuvuodesta huolettomasti vain hiihdellä. Alle täytyy saada riittävästi myös jalkojen iskutusta ja vauhtitreenejä. Nähtäväksi jää, kuinka puolimaraton heti alkukeväästä kulkee. Omat haasteensa tuo lisäksi ulkomaille matkustus ja ison tapahtuman pullonkaulat.

Loppukeväästä olen ilmoittautunut Helsinki City 5:lle sekä Uusi Lahti -juoksuun. Lisäksi otan ohjelmaan tarjonnan mukaan lähialueen kylähölkkiä. Toivottavasti niiden järjestämiseen löytyy edelleen innokkaita talkoolaisia. 

Täytän tänä vuonna 45 vuotta, joten saan ilmoittautua uuteen sarjaan. Aikuisurheilijoiden kilpailuissa sarjat ovat viiden vuoden välein, mutta muutoin jaottelu menee yleensä tasakymmenissä. Siten en juurikaan pääse hyötymään iästäni. Tai sitten täytyy bongailla pelkästään sellaisia kisoja, joissa 45-sarja on tarjolla. Toisaalta en niinkään perusta sijoituksistani, vaan kilpailen lähinnä itseäni vastaan. Sen suhteen ikääntyminen ei ole etu. Tuloskehitys ei ole niin helppoa kuin nuorempana, koska pelkästään palautuminen vaatii enemmän aikaa. Ennätyksen juokseminen on silti edelleen mahdollista. Kyse on vain siitä, kuinka paljon harrastukseen haluaa laittaa aikaa ja voimavaroja ja kuinka optimaalisesti harjoittelee. Terveenä täytyisi tietysti pysyä.

Luultavasti jatkan tänäkin vuonna samoin ajatuksin kuin aiemminkin. Nautin matalista sykkeistä ja juoksun flow'sta, harjoittelen säännöllisesti harjoitusohjelman mukaisesti ja osallistun fiiliksen mukaan eri tapahtumiin. En aseta määrällisesti tai ajallisesti mitään tulostavoitteita. Kilometrejä kertyy mitä kertyy, ja tulosparannukseen minulle riittävät sekunnitkin. Olen kuitenkin valmis tekemään töitä tuloskuntoni parantamiseksi. Juoksemaan minua ei tarvitse houkutella, mutta lihaskunto- ja koordinaatioharjoitusten suhteen minulla on petraamista. Juoksutekniikkani kaipaisi ammattilaisen ohjausta, joten asiantuntijan analyysi voisi olla keväällä paikallaan. Luulen, että saliharjoittelustakin tulisi mielekkäämpää, jos minulla olisi valmis ohjelma, jota noudattaa. 

Kommentit