Juoksuvuoteni 2022

Jos kuvaisin kulunutta juoksuvuottani yhdessä sanalla, olisi se "nautinto". Juoksu on kulkenut lähes koko vuoden erittäin hyvin, ja olen usein lenkeilläni fiilistellyt juoksun huumaa. Olen todella kiitollinen siitä, että olen saanut jälleen yhden vuoden liikkua terveenä.

Maalaismaisemissa Jannen Iltalenkillä

Alkuvuodesta juoksu tuntui paikoin takkuiselta, osin sääolosuhteistakin johtuen, mutta askel keveni sopivasti kevään kynnyksellä. Avasin kilpailukauteni maaliskuussa Vantaan maantiejuoksucupissa. Kymmenen kilometriä kulki kivasti alle 45 minuuttiin. Tuloksen perusteella haaveilin ennätyksestä huhtikuun puolimaratonilla. Unelmat kariutuivat kisaviikon alussa tehtyyn positiiviseen koronatestiin. Olosuhteet olivat Helsinki Spring Marathonilla olleet haastavat, joten voi olla, etten olisi ennätysvauhteihin yltänytkään, mutta pettymys oli silti suuri. Etenkin, kun taudin vaikutus näkyi huhti-toukokuun muissakin kilpailuissa. Vaikka itse tauti oli lievä, en koko keväänä päässyt koviin kisavauhteihin. Helsinki City 5 kulki soolojuoksuna aikaan 22:22 ja Uusi Lahti -juoksun kymppi 46:37.

Kesä-heinäkuussa pääsin jälleen sairastumista edeltävälle hyvälle tasolleni. Askel oli peruslenkeillä kevyt ja sykkeet matalat. Jannen Iltalenkillä iloitsin perinteisen kylähölkän tunnelmasta. Lämpimässä kesäillassa maalaismaisemissa kelpasi kirmata. Ikävää oli kuulla, että tapahtumalle ei luultavasti saada jatkoa. Heinäkuussa juoksin omatoimisen testijuoksun radalla. 5000 metriä kulki huikeasti uuteen ennätysaikaan 21:07. Myös Iitti-hölkässä ylsin kautta aikain toiseksi parhaimpaan tulokseeni. 

Alkusyksystä kirjotin blogiini tekstin otsikolla "Miksipä ei kulkisi". Nautin juoksemisesta ja sen tuomasta hyvästä fiiliksestä todella paljon. Pentin hölkässä sekunnit olivat puolellani, ja kellotin reittiennätykseni uudelle minuuttiluvulle. Lasse Virén Hölkässä puolestaan pääsin palkintopallilla kättelemään itse olympiavoittajaa. Vuoden ainoan puolimaratonin juoksin lokakuussa Vantaalla. Odotukset olivat hyvin sujuneen harjoittelukauden jälkeen suuret, mutta ihan ennätystuloksiin en yltänyt. Loppuaikani 1:39:36 oli kuitenkin ihan kelpo suoritus.  

Kaikkinensa juoksin vuoden 2022 aikana reilut 1800 kilometriä. Hiihtokilometrejä kertyi kolmisensataa. Määrä on pysynyt melko vakiona viimeiset vuodet, ja se on sopinut minulle hyvin. Minulla olisi hyvin varaa lisätä kilometrejä, jolloin tuloksissa saattaisi tapahtua vielä loikka ylöspäin. Toisaalta haluan käyttää vapaa-aikaani muuhunkin kuin juoksemiseen, kuten lukemiseen, käsitöihin tai kehonhuoltoon. Lisäksi urheilen mieluummin terveenä kuin tavoittelen ultimaattista parastani alipalautumisen riskirajoilla.  

Kommentit