Sulaa baanaa Maantiejuoksucupissa

Osallistuin lauantaina Maantiejuoksucupin viidenteen osakilpailuun Vantaalla. Kuukausi sitten juoksuni oli loskaisella reitillä ollut todella tahmeaa, joten oli hyvä päästä testaamaan todellinen kisakunto sulilla teillä. Lämpömittarikin näytti mukavasti kuutta plusastetta, ja aurinko paistoi.

Kympin lähtöviivalle asettui 182 juoksijaa, vitosen kirmasi 88. Selvästi enemmän kuin helmikuussa. Oma juoksuni tuntui alkumatkasta melkoisen jähmeältä. Pelkäsin, että matkasta tulee todella pitkä. Jouduin vielä yksin halkomaan kovaan vastatuuleen. Ensimmäinen kilometri kulki aikaan 4.26. Sen jälkeiset kilometrit taivalsin noin 4.45-vauhdeilla. Kärkijuoksija tuli kovaa vastaan hitusen ennen neljän kilometrin kylttiä, ja sen jälkeen letka jatkui pitkänä nauhana ennen kuin itse pääsin viiden kilometrin kääntöpaikalle. Juoksijoiden määrä edelläni oli selvästi suurempi kuin takanani. Täytyy siis jälleen todeta, että Maantiejuoksucupiin osallistuu paljon ihan huipputason juoksijoita, mutta tavan kuntoilijoita mukana ei juurikaan ole. Kympin osallistujista 154 juoksi matkan alle 50 minuuttiin. Tunnin juoksijoita oli vain muutama. 

Eturivistä sortseissa matkaan. Kuva: Petteri Jokela

Puolivälin jälkeen sain vihdoin juoksuni rullaamaan. Myötätuulessa oli helppoa painella, ja vauhti nousi 4.37:ään. Oli mahtava tunne, kun väsymystä ei lopussakaan tullut, vaan olo oli todella vahva. Nyt sain itsestäni jo niin hyvin tehoja irti, että puuskutin kuuluvasti. Viimeisellä kilometrillä irtosi hienosti vielä loppukirikin. Nettoaikani oli 46:42, jolloin keskitahdiksi muodostui 4.40 min./km. Vaikka tulos jää viime vuosien tasostani, jäi juoksusta hyvä fiilis. Alun tahmeuden jälkeen loppumatka kulki kepeästi, ja helmikuun ajasta lähti pois neljä minuuttia. 

Alkuvuodesta vaivannut outo väsymys on helpottanut, mutta ei kokonaan väistynyt. Syytä väsymykseen en edelleenkään ole keksinyt. Peruslenkeillä en ole huomannut muutosta tuntemuksissa tai sykkeissä. Harjoitteluni on väsymyksen vuoksi ollut tavallista vähäisempää, joten sekin varmasti vaikuttaa kisatulokseeni. Toivon, että olotila tästä edelleen normalisoituu kevään kuluessa. Berliinin puolikkaalta ei ennätysvauhteja voi odottaa, mutta jospa kevyttä askelta kuitenkin.

Kommentit