Jalat jumissa aina vaan

Päivät ja kuukaudet vierivät, ja jalkavaivat sen kuin jatkuvat. Reisikivusta on tullut arkea, enkä enää usko yhtäkkiseen toipumiseen. Edes minkäänlaista toivonkipinää ei näy, sillä oireet pysyvät vakioina viikosta toiseen. Oikean reiden yläosassa, pakaran alapuolella, tuntuu juostessa vaihtelevasti yhtäjaksoista kipua ja jäykkyyttä. Lisäksi molemmissa jaloissa esiintyy ajoittain teräviä, aaltomaisia kipusykäyksiä. Toisinaan niitä tuntuu levossakin. 

Hieronta ei tilanteeseen helpotusta tuonut: lihakseni ovat edelleen jumissa pakarasta jalkapohjaan. Tehokas venyttelykään ei tepsi. Hieroja epäili oireiden perusteella vaivojen aiheuttajaksi iskiasta. Totuus selviäisi magneettikuvasta, mutta tyyriin hinnan vuoksi se jää nyt ottamatta. Ja mikäli kuvissa vaikkapa välilevytyrä paljastuisikin, ei lieville tapauksille mitään silti tehtäisi. Toisaalta iskiaksestakin sanotaan, että se suurimmalla osalla paranee viikoissa tai muutamassa kuukaudessa. Minun vaivani ovat jatkuneet kohta puoli vuotta.

Olen jatkanut lenkkeilyä kivuista ja jumeista huolimatta, sillä uskon liikkeen olevan lääke. Ja siihen ovat asiantuntijatkin kannustaneet, koska mitään murtumia tai muita poikkeamia jaloista ei ole löytynyt. Joku pinne luultavasti lihaksia kireyttää ja hermokipua aiheuttaa. 

Ulkoilusäät ovat viime päivinä olleet marraskuun harmaudesta huolimatta mitä parhaimmat. Olen nauttinut lämmöstä ja ilman raikkaudesta. Viime viikolla juoksin yhteensä 30 kilometriä. Radalla tehdyt 200 metrin vedot tuntuivat kankeilta ja jumittivat tehokkaasti jalat. Niitäkin yritän silti ohjelmaani sisällyttää, ettei vauhtini totaalisesti katoaisi. Sunnuntain pitkän lenkin tein nyt kolmatta viikkoa sauvakävellen. Korvaavien lajien makuun en ole edelleenkään päässyt. Ensimmäinen pyörälenkkikin katkesi kumin puhkeamiseen 40 minuutin polkemisen jälkeen. Uutta kumia ei olla saatu vielä vaihdettua. Odottelen siis lumisateita ja hiihtokauden aloitusta.

Ensi lauantaina starttaa Vantaan maantiejuoksucup. Siellä olen monena vuotena juossut kauden parhaimpia aikojani. Voimassa olevan kympin ennätyksenikin olen juossut Vantaalla marraskuussa 2021. Itselläni talven kisat jäävät harmillisesti väliin, mutta muille suosittelen lämpimästi talvijuoksusarjoihin osallistumista. Ne tuovat kivasti piristystä ja vauhtia peruskuntokauteen.

Kommentit

 1. Hei Janna, vaivasi kuulostaa ikävältä ja hyvin sanankaltaiselta kuin minulla oli vuosien 2017-2018 välimaastossa. Minulla vasen jalka alkoi ilman mitään erityistä tapaturmaa tms. oireilemaan, kipu ja jäykkyys estivät lopulta liikkumisen, repivää kipua tuntui eniten polvessa. Magneetissa löytyi alimpien nikamien prolapsi ja muutoinkin nikamien degeneraatiomuutoksia. Ortopedi määräsi neljän kuukauden juoksukiellon ja leikkaamisestakin keskusteltiin. Jatkoin ensin hampaat irvessä juoksua, eihän se onnistunut. Hermoärsytys ja paine kasvoivat siitä iskutuksesta. Sen neljän kuukauden jälkeen pääsin pikkuhiljaa aloittelemaan kevyitä lenkkejä taas ja nyt harrastus jatkuu ennallaan. Selkä ärtyy välillä edelleen ja vasemmassa jalassa ilmenee ajoittaista tunnottomuutta ja voimattomuutta muttei varsinaista kipua. Uskon itsekin että liike on lääke ja omassa tapauksessanikin totaalilikkumattomuus myös akuuttivaiheessa on pahin. Tsemppiä sulle, varmasti saat jalkasi vielä kuntoon. Sinulla on kiva blogi, jota olen vuosien ajan seuraillut.
  Terveisin Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanja kommentistasi! Kiva kuulla, että sulla vaiva on helpottanut ja pystyt taas lenkkeilemään. Tämä on inhottava tilanne, kun selvää syytä oireiluuni ei ole löytynyt ja asiantuntijat ovat kannustaneet juoksua jatkamaan. Mutta koska oireet eivät tunnu helpottavan, päätin nyt olla juoksematta jonkun aikaa. Katsotaan tuoko se tilanteeseen muutosta. t. Janna

   Poista
  2. Oliko sulla Tanja selkäoireita alkuvaiheessa? Saitko neljän kuukauden juoksutauon aikana tehdä korvaavaa liikuntaa (hiihtoa, pyöräilyä...)? Mulla selkä ei ole oireillut, mutta mietin, pitäisikö se silti käydä kuvauttamassa?

   Poista

Lähetä kommentti