torstai 15. syyskuuta 2016

Kuinka paljon jogurtissa on sokeria?

Sokerinäyttely
Osaatko sanoa, kuinka paljon kahden desin jogurttipurkki sisältää sokeria? Entä parinsadan gramman karkkipussi tai limsatölkki? Yllättävän paljon, eikö vain.

Vierailin paikkakunnallamme järjestetyillä nuorisomessuilla, jossa yhdellä ständillä oli sokerinäyttely. Alakouluikäiselle suositeltu maksimiannos sokeria on 15 palaa päivässä. Tämä täyttyy jo yhdestä maustetusta jogurtista ja mehulasillisesta.Kahden desin maustettu jogurttipurkki sisältää siis 8 palaa sokeria. Huomionarvoista on se, että jogurtissa, jonka mainostetaan sisältävän 30% vähemmän sokeria, on edelleen 7 palaa sokeria.

Limsat ja energiajuomat ovat myös todellisia sokeripommeja.

Terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös herkut silloin tällöin, mutta omaa sokerinsaantiaan on hyvä välillä miettiä. Janojuomaksi kannattaa valita vesi jo hammasterveyden kannalta.

6 kommenttia

 1. Hämmentävää kyllä, kuinka paljon kaikessa on sokeria ja vieläpä lisättyä sokeria. Surkeaa. Jopa lasten valmisruuissa.

  Eipä tule ostettua kotiin lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita, paitsi karkkia menee urheillessa hieman :)

  Useimmiten lisättyä sokeria sisältävien tuotteiden ravintoarvot eivät muutenkaan ole ihan kohdillaan, joten saavat jäädä kauppaan. Ja siltikin saa ihan riittävästi sokeria esim. hedelmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun otit esille nuo ravintoarvot. Välipalaksi syödyn suklaapatukan kalorimäärällä saa syödä täytetyn sämpylän ja hedelmän. Toisesta saa samalla niitä hyödyllisiä ravintoaineita.

   Poista
 2. Kiitos jutusta, jonka laitoit sokerista. Piilosokerin saanti näin esitettynä havainnollisti todellisuutta. Järkyttävää! Liika sokerihan on myrkkyä.
  Päätimme nyt olla tarkempia mitä ostamme ja mitä syömme.
  terveisin iit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kuvat ovat kyllä hyviä havainnollistamaan asiaa. Toivottavasti niille koululaisillekin jäi tältä ständiltä ajateltavaa.

   Poista
 3. Joo, nämä havainnekuvat järkyttävät aina, näkee niitä missä vaan. Ja vaikka asiasta paljon puhutaan, monelle tulee silti suurena yllätyksenä kuinka epäterveellisiä ovat rasvattomat tuotteet - juurikin sokerimäärän takia. Vanha kunnon karkkipäivä kunniaan! :)

  VastaaPoista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall