torstai 29. syyskuuta 2016

Oman juoksuvauhdin ennustaminen

Pidempiin juoksukilpailuihin, kuten puolimaratonille tai maratonille, on hyvä laatia etukäteen jonkinlainen juoksusuunnitelma. Järjestäjien sivuilla on yleensä julkaistu reittikartta, josta näkee korkeuserot, juomapisteet ja käännökset. Samalla on hyvä miettiä tulevaa juoksuvauhtia ja taktiikkaa. Lähdenkö liikkeelle rauhallisesti ja kiristän pikku hiljaa, vai pyrinkö tasaiseen vauhtiin?


Oman kilpailuvauhdin ennustaminen on usein haasteellista, etenkin jos takana ei ole aiempia kisoja. Lyhyempien matkojen kilpailuvauhdit antavat hyvää osviittaa tulevasta pidemmän matkan kilpailusta.

Yksi keino selvittää mahdollista kilpailuvauhtia on McMillanin running calculator. Tähän ilmaiseen laskuriin voi syöttää esimerkiksi viimeisimmän 10 kilometrin tuloksen ja kone laskee sen perusteella juoksuvauhdit muille matkoille.

Ainakin itselläni kympin ja puolikkaan tulokset ovat olleet hyvin linjassaan McMillanin kanssa. Uusi Lahti -juoksussa kympin väliaikani oli 45:40, jonka perusteella puolikkaan loppuaikani olisi 1:41:48. Tuohon loppuaikaan pitäisi edetä tasaisesti 4.49 min./km-vauhdilla. Katsotaan, miten tuo Vantaan puolimaratonilla viikon päästä toteutuu. Yhtään en tosin pane vastaan, jos loppuaika olisi tuosta hitusen parempikin. :)

Tästä näkee hyvin myös, että tuon kympin ajan perusteella 3000 metriin menisi aikaa 12:31. Eli ihan ei cooperin puitteissa juosta. Linjassaan siis sekin ennuste. Kaikkein kiinnostavin tässä laskelmassa on kuitenkin tuo maratonin ennusteaika: 3:34:15. Sehän olisi ihan huikea. Maraton on kuitenkin aina arvoituksellinen ja ennen kaikkea pitkä matka, joten ihan suorilta käsin tuollaista aikaa en juoksisi. Mutta rahkeita kenties olisi, jos maratonille alkaisin treenata.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall