perjantai 3. helmikuuta 2017

Miten säilyttää hauskuus huippu-urheilussa?

Lapset liikkuvat, koska se on hauskaa. Liikkuminen tuottaa heille riemua ja iloa. Miten tämä toteutuu urheilijalla, joka harjoittelee tavoitteellisesti ja tähtää huipulle? Kysyin Urheilugaalaan saapuneilta urheilijoilta, miten hauskuus säilytetään huippu-urheilussa.

Nyrkkeilijä Mira Potkonen
Rion Olympialaisista pronssimitalin itselleen nyrkkeillyt Mira Potkonen kertoi, että nyrkkeily ja tekeminen itsessään on jo hauskaa. Uusien tekniikoiden opettelu on haastavaa, mutta mukavaa. Potkonen toteaa, että hänellä on lajissaan vielä paljon uutta opittavaa, mikä pitää hauskuuden ja mielenkiinnon yllä.

Keihäänheiton olympiavoittaja ja Kuortaneen urheiluopiston rehtori Tapio Korjus pohti vastaustaan hetken aikaa, mutta totesi sitten, että liikkeen ja kuormituksen tuoma nautinto on vapauttavaa. Korjuksen kanssa tuli pohdittua myös sitä, miten nuoret saadaan pysymään liikunnan parissa. Ohje on selkeä: lasten liikkumisen tulisi olla monipuolista, mutta ei liian ohjattua. Yksipuolisuus tappaa. Korjus kertoo itse kilpailleensa nuorena 12 eri lajissa vuodenaikojen ja seurojen mukaan. Hän korostaa seuratoiminnan ulkopuolisen liikkumisen tärkeyttä.

Vuoden urheilija, nelinkertainen paralympiakultamitalisti Leo-Pekka Tähti neuvoo, että kilpaurheilussakaan ei tulisi puristaa liikaa, vaan rentous on pidettävä mukana. Näin hauskuus säilyy huipullakin.

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti
Aikajuoksija Oskari Mörö
Nuori aitajuoksija Oskari Mörö puolestaan muistuttaa, että urheilu ei saa olla koko elämä. Epäonnistumisia ei myöskään tule pelätä. Jääkiekon Stanley Cupin voittanut Jari Kurri lisää tähän, että huipullakin tulee urheilla pilke silmäkulmassa. Huumori pitää hauskuuden yllä.

Yhdistetyn huipulle paluuta tekevällä Hannu Mannisella on ollut palo liikuntaan pienestä pojasta asti. Liikkumisen riemu on automaattista ja se kantaa häntä urheilussa eteenpäin. Mannisen kanssa samoilla linjoilla on myös autourheilija Heikki Kovalainen. Hauskuus tekemisessä säilyy, koska liikkuminen ja ajaminen on yksinkertaisesti kivaa.

Yhdistetyn arvokisamenestyjä Hannu Manninen
Yhteenvetona voidaan todeta, että liikkumiseen saatu kipinä kantaa pitkälle myös huippu-urheilussa. Uusien liikkeiden ja tekniikoiden oppiminen tuo nautintoa ja pitää siten hauskuuden yllä. Urheilua ei kilpatasollakaan saa ottaa liian vakavasti, eikä epäonnistumisia pidä pelätä. Huumori ja rentous tulee säilyttää tekemisessä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall