sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Tammikuussa tasaisesti hiihtoa ja juoksua

Tammikuu taittui tasaisesti hiihtoa ja juoksua yhdistämällä. Hiihtämässä kävin yhteensä 11 ja juoksemassa 12 kertaa. Hiihtoa olisi luultavasti kertynyt hieman enemmän, jos ladut olisivat olleet paremmassa kunnossa. Nyt sattui muutaman kerran niin, että juuri kun olin suunnitellut hiihtäväni, latuja ei lumisateen jäljltä oltukaan ajettu. Todella hienoa kuitenkin, että hiihtämään taas pääsee yhden mustan talven jälkeen.

Hiihtäminen on minulle ennen kaikkea nautiskelua. Hiihdän mieluiten tasaisella ladulla, jossa vauhdin ja sykkeet saa pidettyä maltillisena. Mikään kiire minulla ei ladulla ole. Tämä ei ole täysin tässä kuussa toteutunut, sillä läheiselle kuntoradalle tehdystä 10 kilometrin lenkistä puolet on silkkaa ylä- ja alamäkeä. Jos haluan päästä mäet edes suht ryhdikkäästi ylös, on tahtia ja sykettä pakko nostaa. Alamäissäkin saa välillä tosissaan pelätä tasapainon kanssa, jos latuja ei ole pitkään aikaan ajettu kunnon latukoneella. Hyväähän nuo mäetkin varmasti kunnolle tekevät, mutta mieluiten korvaisin hiihtämällä kevyet, matalasykkeiset peruslenkit.

Olen pohdiskellut hiihtolenkeilläni myös sitä, että en haluaisi kilpailla hiihdossa. Tuntuisi kamalalta edetä latuja hikipäässä puuskuttaen. Tämä on jännä juttu sikäli, että juostessa puuskutus ja äärirajoille itsensä laittaminen ei tunnu niinkään pahalta. Mielelläni lähden radalle testaamaan, kuinka kovaa viisituhatta metriä kulkee. Luultavasti hiihdon puutteellisella tekniikallani on osittain tekemistä tämän tuntemuksen kanssa.

Kovimmat vauhtitreenit olen tammikuussa juossut matolla. On vaan niin kätevää ohjelmoida vaadittava vauhti, eikä sen jälkeen tarvitse jatkuvasti vilkuilla kellosta, pysyykö tahti yllä. Voi vain keskittyä (mukamas) rentoon juoksuun. Vaikka muutenhan matolla juokseminen on maailman tylsintä puuhaa. Mattotreenit ovat sisältäneet reippaita, tasavauhtisia lenkkejä sekä vetoja. 

Ohjemassa on ollut esim.

vedot 10 min. + 8 min. + 6 min.+ 4 min. + 2 min. koko ajan hitusen kovenevilla vauhdeilla,

puolen tunnin vauhtileikittelyä, jossa 2 min. reipasta, 2 min. kevyttä,

vedot 2 km + 5 x 0,5 km + 2 km,

reipas, tasavauhtinen 6 km.

Juoksu on tuntunut viime viikkoina hitusen nihkeältä. Osittain varmaan lumisen alustan ja hiihtämisen vuoksi. Toivottavasti kulku tästä paranee kevättä kohti kulkiessa, vaikka tällä hetkellä pahasti näyttääkin siltä, että kisaamaan ei taida ihan hetkeen koronan vuoksi päästä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall