Talven tasaista tarpomista


Syksyn kilpailukauteni päättyi Vantaan puolimaratonille lokakuussa. Sen jälkeen pidin pienen ylimenokauden ja nyt olen aloittanut talven peruskuntoharjoittelun. Tiedossa on pitkälti kevyttä lenkkeilyä matalilla sykkeillä. Motivaatiota joutuu joskus etsimään, sillä pimeät illat ja loskaiset tiet eivät juurikaan houkuttele ulkoilemaan. Juoksukertojen määrä vähenisi varmasti aiemmasta, jos harrastukseni ei olisi tavoitteellista ja treenit kalenteriin etukäteen merkittyjä. Onneksi usein vaikeinta on sohvalta ylös nouseminen ja vaatteiden vaihtaminen. Laiskuus ja palelu väistyvät, kun ensimmäiset askeleet on otettu. 

Vaikka talvi omat haasteensa harjoitteluun asettaakin, juoksen silti mieluiten raikkaassa ulkoilmassa. Vauhti ja pukeutuminen pitää vain sovittaa sään mukaan. Merinokerrasto lämmittää niin hyvin, että tarkenen pakkasilla kesäisellä juoksutakillani. Mikäli tuuli on pureva ja miinusasteita reilusti, vaihdan ylleni hiihtotakin. Liukkailla keleillä valitsen jalkaani nastakengät.

Talven treeneissä korostuu itse juoksun mielekkyys. Seuraavat kilpailut ovat edessä vasta keväällä, joten tulostavoitteista ei motivaatiota saa. Itselleni eniten iloa tuottaa se, kun askel on kepeä ja sykkeet pysyvät matalina. Hyvän peruskunnon päälle on hyvä lähteä keväällä hakemaan kilpailuvauhtia.

Nopeustreenejä en silti talvellakaan kokonaan unohda. Vetotreenit olen suurimmaksi osaksi juossut sisätiloissa. Maton pitävällä alustalla ja tasaisessa vauhdissa on helppo roikkua mukana. Osallistun mahdollisuuksien mukaan myös talvijuoksusarjoihin. Ne tuovat mukavaa piristystä talven tasaiseen tarpomiseen. En erityisesti keventele talven kilpailuihin, vaan ne korvaavat viikon kovan harjoituksen. 

Viime viikolla juoksin yhteensä 45 kilometriä. Se on minulle hyvin tyypillinen määrä. Viikon kovin harjoitus oli 11 kilometrin vauhtileikittely, jossa juoksin kaikki parilliset kilometrit reippaasti ja parittomat hieman rauhallisemmin. Matolla tämäkin treeni kulki oikein kivasti. Torstain pururadalla juostussa lenkissä painelin kaikki ylämäet reippaasti. Muutoin hölköttelin kaikki lenkkini kevyillä pk-sykkeillä. 

Ensi keväälle olen vähän miettinyt osallistumista johonkin ulkomaiseen kilpailuun, koska kotimaasta ei ainakaan tässä vaiheessa tunnu löytyvän sopivaa puolimaratonia maalis-huhtikuulle. Berliini ja Praha ovat vahvasti harkinnassa. Siihenkin on vielä monta kuukautta matkaa, joten tiedossa on talven tasaista pk-hölköttelyä.

Kommentit