lauantai 17. joulukuuta 2016

Joulumarkkinajuoksu 2016

Joulumarkkinajuoksu - lähtötunnelmissa

Joulumarkkinat
Paikallisen Talvijuoksu Cupin toinen osakilpailu, Joulumarkkinajuoksu, järjestettiin tänään Iitissä. Sää oli mukavan talvinen: -2 °C ja lumiset maisemat. Juoksun startti tapahtui puoliltapäivin, mutta jo sitä ennen saattoi käydä liikuntahallilla katsastamassa joulumarkkinoiden tarjonnan.

Lapset kävivät aamulla hakemassa todistukset, ja melko pian sen jälkeen lähdimme tapahtumapaikalle. Täällä päin on kovasti ollut flunssaa liikkeellä, ja meidänkin perheestämme vain kolme pääsi osallistumaan juoksuun. Kaksi muuta saivat tällä kertaa tyytyä toimitsijan rooliin. Olimme paikan päällä hyvissä ajoin ennen kilpailun lähtöä, joten meillä oli aikaa fiilistellä juoksu- ja markkinatunnelmaa. Tuttuja kanssakilpailijoita tuli vastaan useita. Ihastelin eräällä pyödällä myynnissä olleita suloisia neulottuja pupuja. Osaisinkohan itse tehdä vastaavia?

Joulumarkkinajuoksu - juoksijat matkalla
Kaikki juoksijat lähtivät matkaan samasta lähtökäskystä. Pienimmät kisailijat kiersivät 1,4 kilometrin reitin, vanhemmille oli tarjolla vitosen ja kympin matkat. Kilpailun johtajan suosituksesta olin valinnut jalkaani nastakengät, mikä oli kyllä hyvä päätös. Ensimmäiset kaksi kilometriä kevyenliikenteenväylää olivat lumisohjoiset. Sen jälkeinen autotien reuna oli paikoitellen jäinen, joten siinä sai nastoilla hyvää pitoa. Melko pian alkumatkasta pääsin tutun naisen peesiin, ja siinä oli hyvä matkaa taittaa. Alkumatkasta oli loivaa nousua, mikä näkyi kilpailun hitaimpina väliaikoina. Neljän kilometrin jälkeen peesattavan vauhti tuntui hidastuvan, joten päätin lähteä ohi. Samoihin aikoihin tulivat jo kärkipään juoksijat kääntöpaikan jälkeen vastaan. Oli kiva seurata vastaantulevia juoksijoita. Laskeskelin samalla omaa sijoitustani naisten sarjassa.

Joulumarkkinajuoksu - voittaja Anssi Laine
Puolivälin kääntöpaikalla väliaikani oli 24.16. Noin sata metriä edelläni juoksivat mies ja ennakkoon minua selvästi kovempi nainen. Ajattelin että tuostapa olisi mukava saada hieno päänahka itselle. Hyvin tasavauhtisesti kuitenkin etenimme, eikä välimatka välillämme muuttunut. Oma vauhtini oli selvästi kovempaa kuin ensimmäisellä puolikkaalla, joten pikku hiljaa rako alkoi kutistua. Kaksi kilometriä ennen maalia pääsin sopivasti kaksikon kantaan. Siinä etenin seuraavan kilometrin, kunnes kilometri ennen maalia päätin rohkeasti yrittää irtiottoa. Mies ei pystynyt vastaamaan, mutta en ole täysin varma, lähtikö nainen perääni. Taakseni en vilkuillut ja puuskutukseni oli sen verran voimakasta, etten osannut sanoa, kuuluiko takanani askeleita. Laitoin kaikkeni peliin ja viime metreillä pääsin vielä kahden edelläni juosseen miehen ohi.

Joulumarkkinajuoksu - tiukka loppukiritaistelu
Maalissa olin todella tyytyväinen juoksuuni. Vauhdinjako oli onnistunut, sillä toinen puolikas oli selvästi ensimmäistä nopeampi. Myös vahvasta loppukiristä iloitsin. Loppuaikani 47:40 on minuutin nopeampi kuin vuosi sitten sulilla teillä juoksemani. Joulupuurosta nauttiessani lopussa ohittamani nainen tuli juttelemaan ja onnittelemaan hienosta juoksusta, mikä lämmitti hyvän juoksun ohella kovasti mieltäni.

6 kommenttia

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall