lauantai 28. tammikuuta 2017

Juoksuharrastuksen aloittaminen

Voin lämpimästi suositella juoksuharrastusta. Niin paljon iloa ja hyvää fiilistä se on minun elämääni tuonut. Lenkille on helppo lähteä mihin kellonaikaan tahansa suoraan kotiovelta, eikä oman juoksuclubin jäsenyys euroja juurikaan kuluta. Hyviin juoksulenkkareihin tosin kannattaa hieman panostaa. Kirjoitin ylös vinkkejä juoksemisen aloittamiseen.

Merkitse treenipäivät kalenteriin
Kun lenkkipäivät on merkitty kalenteriin, et tule sopineeksi siihen muuta menoa ja lenkit tulee todennäköisemmin myös tehtyä. Toteutuneet treenit kannattaa myös kirjata ylös. Niistä on myöhemmin kiva seurata kunnon kehittymistä.

Kävely-juoksu
Jos et ole aiemmin juurikaan liikkunut, kannattaa lenkit alkuun tehdä kävellen. Kun olet saanut kävelyharrastuksen säännölliseksi (3-4 lenkkiä viikossa), voit lisätä joukkoon juoksuaskeleita. Juokse alkuun pari-kolme lyhtypylvään väliä ja sitten taas jatkat kävellen. Pikku hiljaa lisäät juoksumatkan pituutta. Myöhemmin voit vaikka alkuun kävellä 10 minuuttia, sitten juosta 5 minuuttia, ja taas kävellä. Huomaamatta tulee tehtyä samalla intervallitreeniä.


Etanavauhti
Lähde liikkeelle hi-taas-ti. Anna sauvakävelijöiden rauhassa pyyhältää ohitsesi. Pitää-pystyä-puhumaan-puuskuttamatta -sääntö kehittää parhaiten peruskuntoa. Aseta lenkin tavoitteeksi ennemmin tietty minuuttimäärä (esim. 60 min.) kuin matka (esim. 10 km). Alkuun on hyvä kehittää pelkästään peruskuntoa. Lisää ensin viikossa juostavien lenkkien määrää ja pituutta, vasta sen jälkeen vauhtia.

Vauhdin lisääminen
Vaihtele peruslenkin lomassa nopeutta, vauhtileikittele. Ota välillä lyhyitä spurtteja tai juokse ylämäet reipasta vauhtia. Myöhemmin voit alkaa tehdä varsinaisia intervalliharjoituksia ja tasavauhtisia reippaita lenkkejä.

Muista lepo
Uuden harrastuksen alkuhuumassa monelta unohtuvat lepopäivät. Lenkille lähdetään lähes joka päivä ja juoksulenkit tehdään kovalla temmolla. Eihän siinä tahdissa kestä kroppa eikä mieli. Merkitse kalenteriisi siis reilusti myös lepopäivät, sillä levossa kunto kohenee. Muista myös riittävä yöuni ja monipuolinen ruokavalio.


Älä vertaa itseäsi muihin
Jokainen treenaa ja kehittyy omassa tahdissa, omalla tasollaan. Vertailu muihin on turhaa. Kuulet tarinoita tuttavista, jotka parin kuukauden treenin jälkeen juoksevat maratonin hirmuaikaan. Taustalta löytyykin ehkä nuoruuden kilpaharrastus tai mahtavat geenit.

Miksi juoksen?
Mikä sinua motivoi juoksemaan? Onko se liikunnasta saadut lukuisat terveyshyödyt, kiinteämpi kroppa vai ensi kesän puolimaraton? Tavoitteet ja motivaatio pitävät juoksuinnostuksen yllä. Vaihda ajatuksia muiden juoksemisesta innostuneiden kanssa. Liity vaikka Facebookin KPK24/7-liikuntaryhmään tai seuraa sinua kiinnostavia juoksublogeja.

Yhteislenkit
Pyydä kaveri mukaan lenkille tai mene rohkeasti mukaan eri seurojen yhteislenkeille. Porukassa juoksu kulkee kuin huomaamatta.

Juoksuoppaat
Hyviä vinkkejä juoksuharrastuksen aloittamiseen saat esimerkiksi Sofia Kilpikiven Maratonmimmi-kirjasta.

2 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä! Tuota riittävän hidasta vauhtia ei kai voi tarpeeksi painottaa. Minä ainakin juoksin alkuun ihan liian lujaa, ja päällimmäiseksi mieleen on ensimmäisestä kesästä jäänyt, että aika monen lenkin jälkeen olo oli läkähtynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaatii kyllä alkuun melkoista kanttiakin mennä tarpeeksi hitaasti, kun oikeasti ne kävelijätkin menee kovempaa.

      Poista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall