maanantai 9. tammikuuta 2017

Kynnystestissä

Kävin testauttamassa kynnyssykkeitäni ja -vauhtejani Pajulahdessa. Suora maksimaalisen hapenkulutuksen testi mittasi sykkeitä, hengitystä sekä laktaattipitoisuuksia. Testi suoritettiin juoksumatolla, ja suun ja nenän peittona oli hengitysmaski.

Olin vain kerran aikaisemmin käynyt testaamassa juoksemista juoksumatolla, joten etukäteen vähän pelotti, miten maton vauhdissa pysyn mukana. Mutta pelko oli onneksi turha, sillä leveällä matolla juoksu tuntui kulkevan ihan mukavasti. En kuitenkaan saanut kipinää matolla juoksemiseen. Hengitysmaski tuntui aluksi vähän inhottavalta - suun kautta oli hankala hengittää. Mutta melko pian siihenkin tottui. Kuumalta se tosin koko ajan tuntui.


Testi ei alkanut kovinkaan lupaavasti, sillä jo alkuverkan aikana sykkeeni olivat 140. Ei todellakaan linjassaan normaaleihin lenkkivauhteihin. Voiko jännitys nostaa niin paljon sykkeitä? Alkuun hölköttelin kymmenen minuuttia alkuverkkaa ja sen jälkeen alkoi varsinainen testi. Valjaat laitettiin kiinni mahdollisen uupumuksen ja turvallisuuden vuoksi.

Testi toteutettiin kolmen minuutin jaksoissa. Samaa vauhtia juostiin aina kolme minuuttia, jonka jälkeen matto pysäytettiin hetkeksi ja sormenpäästä otettiin pieni verinäyte laktaattiarvojen mittaamiseksi. Kilometrivauhtia nostettiin aina parillakymmenellä sekunnilla, ja uusi kolmeminuuttinen alkoi heti perään. Juoksu kulki mielestäni ihan kivasti, kunnes 4.17-vauhdissa alkoi testi jaloissa painaa. Nelosen vauhdilla jaksoin vielä sen kolmiminuuttisen, mutta ryhti alkoi jo painua kasaan ja jalat täristä, joten en lähtenyt sen jälkeen enää yrittämään seuraavaa tasoa.


No, mitä ne tulokset sitten kertoivat? Eivät kovin hyvää. Laktaatit olivat jo alkuverkan jälkeen turhan korkeat ja jatkoivat siitä nousuaan selkeästi matalammilla vauhdeilla kuin kilpailuvauhtini antaisivat olettaa. Olisiko joulun tienoilla sairastettu pieni flunssa kuitenkin vielä painanut kropassa? Tai sitten peruskuntoni vain on heikko.

Onneksi jotain positiivistakin löytyi: hengityskaasuanalyysin perusteella minulta pitäisi löytyä rahkeita vauhtien parantamiseen. Nyt pitäisi vain löytää oikeat keinot ja harjoitusmetodit sen hyödyntämiseksi.

Tarkemmat tulokset testistä saan myöhemmin sähköpostiini.

6 kommenttia

 1. Sie pystyt Janna helposti parantamaan juoksuvauhtiasi. Harjoitusmääräsi on vielä niin vähäiset. Vapaapäiviä vähemmän ja harjoituksia ainakin välillä 2x päivässä, niin hyvä tulee. Tosin loukkaantumisriski kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teemu tsemppauksesta! Sitähän tuo testaajakin sanoi, että juoksumääriä lisäämällä ja juoksun taloudellisuutta parantamalla tuloksia voidaan vielä saavuttaa.

   Poista
 2. Sullahan on tosi hyvät vauhdit jo nyt! Voisiko ajatella, että testi sinänsä ei kerro hyvää tai pahaa, vaan auttaa harjoittelujen suunnittelussa jatkoa ajatellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! No näinhän sitä juurikin pitäisi ajatella, ja alun harmistuksen jälkeen olen siihen ajatusmalliin päätynytkin.

   Poista
 3. Sulla on tosi loistavat lähtökohdat entistäkin vauhdikkaampaan juoksuun. Kiinnostuneena seuraan tulevaa kehitystäsi. Sä pystyt vaikka mihin <3

  VastaaPoista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall