keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Juoksu-urani huipulla


Juoksuharrastusta aloitellessani ajattelin, että olen juoksu-urani huipulla, jos joskus alitan kympillä 45 minuuttia. Vauhdin Kevätjuoksussa tuo maaginen raja vihdoin alittui. Joten tässä sitä nyt ollaan - juoksu-urani huipulla.

Tärkeintä tässä hetkessä on kuitenkin se, että juoksemisesta on tullut säännöllistä ja että tekemisestä todella nauttii. Ennätyksiä voi tavoitella siinä ohessa. Tällä hetkellä olen valmis tekemään töitä vieläkin kovempien aikojen saavuttamiseksi. Ehkä tuosta  kympin ajasta joitakin sekunteja vielä pystyy pois napsimaan. Kenties ikäkään ei vielä ole sille esteenä.

Maija oli blogissaan asiaa juuri pohtinut. Hän oli Hesarin juoksublogista bongannut kirjoituksen, jossa viitattiin tukimukseen iän vaikutuksesta juoksukunnon kehittymiseen. Tutkimuksen mukaan omaa ennätystään voi parantaa, ja itsensä ylittää, vielä keski-ikäisenäkin. Vaikka huippujuoksijoiden ajat alkavat heikentyä usein viimeistään 35-vuotiaana, voivat harrastelijat parantaa tuloksiaan vielä 50-vuotiainakin. Elimistö kun ei ole rasittunut nuoruusvuosien kovasta treenistä. Vanhemmalla iällä treenatessa on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä palautumisesta. Uusia tavoitteita tulee kurkotella maltilla, ja viipyillä välillä harjoituksissa myös epämukavuusalueellaan.


Toivon, että pystyn juoksemaan vielä pitkään. Että kroppa sen iskutuksen kestää. Sitten kun ennätysten tavoittelu ei tunnu enää mielekkäältä, otan juoksun rinnalle varmasti enemmän muita lajeja. Etenkin hiihtoa ja suunnistusta.

Kevään ensimmäiset leskenlehdet ilahduttavat jo juoksureittini varrella. Niistä piristyneenä kohti uusia juoksuhaasteita.

4 kommenttia

 1. Hei mahtavaa, onnittelut maagisen rajan alittamisesta! Olet kyllä kova menijä. :)

  VastaaPoista
 2. Onnea, lujaa olet pistellyt menemään! :) Todella lohduttavaa lukea tuota että voi kehittyä 50-vuotiaaksi asti; kun on aloittanut juoksuharjoittelun kahta päivää vaille 32-vuotiaana niin kiva tietää että todennäköisesti en vielä ole tehnyt parhaita tuloksiani. Yhden talven olin urheilukoulussa ja siellä valmentaja muistutti, että yli 30-vuotiaat tarvitsevat viikkoon 2 lepopäivää. Tarkensi kuitenkin että esim. uinti on lepopäivänä sallittua, jos sen malttaa tehdä riittävän pienellä teholla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna! Tuo tutkimustulos oli kyllä mukava uutinen. Tässähän on vielä hyvin aikaa parannella omaa kuntoaan.

   Poista

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall