Vasamuseet

Komea Vasa-laiva Vasa-museossa
Vierailimme Tukholman reissun yhteydessä Djurgårdenin saarella sijaitsevassa Vasa-museossa. Lapsille sisäänpääsy oli ilmainen, aikuiset maksoivat 130 SEK per nuppi. Silja Linen terminaalista sinne pääsi kätevästi 76:n paikallisbussilla.

Museo on rakennettu pelkästään tämän neitsytmatkallaan vuonna 1628 uponneen Vasa-laivan ympärille, ja se on yksi Pohjoismaiden suosituimmista museoista. Vasa-laiva on maailman ainoa jäljellä oleva laiva 1600-luvulta. Yli 300 vuotta merenpohjassa levännyt laiva nostettiin ylös vuonna 1961. Kunnostetun laivan osista 98% on alkuperäisiä.

Vasa-laiva - koristeellinen perä
Komean laivan ihailun lisäksi näyttelytiloissa saattoi tutustua tarkemmin laivan rakentamiseen ja kunnostamiseen. Siellä kerrottiin elämästä laivalla ja kuvailtiin 1600-luvun historiaa. Esillä oli laivasta löytyneitä esineitä. Lapset hieman harmittelivat, kun esittelytekstit olivat suurimmaksi osaksi vain ruotsiksi tai englanniksi. Yhdessä niitä sitten suomennettiin.

Pohjakerroksesta löytyi myös eläviä luurankoja, kuten seurueeseemme kuulunut 4-vuotias osuvasti hihkaisi.


Täytyy myöntää, että lapset eivät ihan valtavan pitkään jaksaneet museosta innostua. Olisivat kuulemma kaivanneet enemmän toimintaa. Mutta tuli siellä pari tuntia vietettyä. Sen jälkeen ehti vielä mukavasti keskustaan syömään ja kävelylle Gamla Staniin.


Näyttelytiloihin oli tehty myös poikkileikkaus laivasta. Eipä tuossa hirveästi yksityisyyttä miehistön jäsenillä ollut.

Olin etukäteen lukenut museon valtavista turistimääristä, joten yllätyin, kun siellä oli melko vähän ihmisiä. Ehkä syksyinen aamupäivä oli hyvä hetki vierailulle, sillä lähtiessämme jono lippuluukulta oli venynyt jo ulos asti.

Kommentit