perjantai 31. joulukuuta 2021

Juoksuvuoteni 2021

Alkuvuosi 2021 oli hyväluminen. Korvasin suuren osan peruskuntolenkeistäni hiihtämällä. Lähiladun heikko huoltaminen tosin harmitti, kun lunta olisi latuihin hyvin riittänyt. Parempien hiihtourien perässä täytyi ajella naapurikunnan puolelle. Kovempivauhtiset treenit tein juosten, useimmiten pitävällä alustalla juoksumatolla. Vasta huhtikuussa vaihdoin monot kokonaan lenkkareihin. 

Koronan vuoksi keväällä ei vielä järjestetty juoksutapahtumia. Juoksin talven aikana muutaman omatoimisen viiden kilometrin testilenkin. Ne oli tarkoitus alun perin juosta sisähallissa, jotta tulokset olisivat olosuhteiden suhteen vertailukelpoisia, mutta hallikin oli koronan vuoksi suljettu. Huhtikuussa juoksin urheilukentällä jäniksen peesissä 5000 metriä aikaan 21:31. Tulos ei jäänyt kuin 14 sekuntia ennätyksestäni.

Hiihdin talvella n. 400 kilometriä.

Ensimmäinen virallinen kisatapahtuma oli kesäkuussa, kun juoksin kolmososuuden Kymijoki-viestissä. Kuntoni ei vielä ollut ihan kohdillaan, joten 12 kilometrin yksinäinen hiekkatietaival ei saanut minua hihkumaan riemusta. Vauhtini hidastui selvästi loppua kohti, enkä saanut aikaan edes loppukiriä. 

Kesällä hellekelit haittasivat selvästi menoa. Sykkeet olivat hitusen koholla ja pienetkin mäennyppylät  hengästyttivät. Mietin jo alipalautumista, mutta en oikein löytänyt siihen syytä. Toisaalta vauhtitreenit tuntuivat kulkevan ihan mallikkaasti. Heinäkuussa juoksin Hämeenlinnan Linnahölkässä 10 km kelpo vauhtia aikaan 46:37. 

Alkusyksystä Pentin ja Lassen hölkässä juoksemani kilpailut toivat piristystä ja viitteitä nousevasta kunnosta. Harjoittelin luottavaisena kohti puolimaratonia. Kahden vuoden tauon jälkeen pääsin vihdoin puolikkaan lähtöviivalle Vantaalla. Juoksu kulki jänisten peesissä loistavasti. Loppuaikani 1:39:05 on kautta aikain kolmanneksi paras tulokseni puolikkaalla.

Kahden vuoden tauon jälkeen puolikkaalla.

Puolikkaan jälkeen kuntoni kohosi huippuunsa. Askel tuntui lenkeillä todella kevyeltä ja sykkeet pysyivät matalalla. Lähdin Aktia-maantiejuoksucupiin tavoittelemaan kovaa aikaa. Juoksu kulki hyvissä olosuhteissa kuin unelma, ja kellotin kympin uudeksi ennätyksekseni 44:07. Huikeaa, että pystyin parantamaan neljän vuoden takaista ennätystäni jopa 25 sekuntia! 

Kokonaisuutena juoksuvuoteni 2021 oli loistava. Askel keveni ja nopeutui loppuvuotta kohti. Ennätysvauhdit motivoivat taas jatkamaan kohti uutta kautta. Kylähölkkiä ja niiden tunnelmaa jäin tältä vuodelta kaipaamaan. Toivottavasti koronatilanne tästä helpottaa ja juoksutapahtumiin pääsee taas osallistumaan normaalisti.

Juoksin tänä vuonna yhteensä 1830 kilometriä ja hiihdin 410. Kilpailunumeron kiinnitin paitaani kahdeksan kertaa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Jannan askeleet -juoksublogi
Maira Gall