Tekniikkaharjoituksia


Koordinaatio- ja lihaskuntoharjoitukset auttavat pitämään juoksuasennon ryhdikkäänä ja tasapainoisena. Juoksusta tulee taloudellisempaa ja helpompaa. Erityisen tärkeää on keskivartalon hyvä hallinta.

Olen todella huono tekemään yksikseni juoksutekniikkaan liittyviä harjoituksia. Siksi olen iloinen, että yleisurheilijoiden sisätreenit ovat alkaneet. Saan tälläkin kaudella olla mukana yli 14-vuotiaiden ryhmässä, joka aina keskiviikkoisin liikuntahallilla treenaa juoksutekniikkaa ja lihaskuntoa.

Alkuverkkana pelaamme yleensä käsipalloa. Oikein mukavaa pelailua, jossa ensimmäiset hikipisarat saa jo ohimolle. Ryhmässä on minusta myös todella upea yhteishenki, ja toisia kannustetaan ja tsempataan hienosti pelin tiimellyksessä. Tämän jälkeen hauskuus loppuukin, ja tiukka treeni alkaa. Ei vaan - nautin kyllä ehkä enemmän varsinaisesta tekniikkaharjoittelusta.


Alkuun teemme tekniikka- ja koordinaatioharjoituksia. Perinteistä polvennostojuoksua, askelkyykkyä, vuorohyppelyä ja ristikkäisaskellusta. Hieman haastavampia termejä ja liikkeitä ovat muun muassa tripling, kuopaisukävely ja Borzovilaiset. Liikettä tehdään aina puoliväliin salia, ja siitä rento juoksukiihdytys päätyyn. Lopuksi vielä muutamat reaktiolähdöt. Arctic Sports Addicts on julkaissut Youtubessa hyvän esimerkkivideon eri juoksutekniikkaharjoitteista.

Aitakävelyä meillä on ohjelmassa lähes joka kerta. Osioon kuuluu kävelyaskelin tehtävien liikkeiden lisäksi myös esimerkiksi can can -hyppyjä. Hyviä videoita aitakävelyyn liittyen löytyy Terve Urheilija -sivustolta. Näiden harjoitteiden avulla pystytään parantamaan juoksijan liikkuvuutta, tasapainoa ja ketteryyttä.

Seuraavaksi teemme vaihtelevasti erilaisia hyppy- ja loikkaharjoituksia. Lisäksi teemme juoksupyrähdyksiä matalien aitojen yli, penkillenousua tai porrasjuoksua. Aino Rouhiainen on tehnyt mainion videon loikkaharjoituksista. Hän hyppii niin kimmoisasti nuo yhden jalan kinkkauksetkin, jotka itselle ovat todella haasteelliset. Hyvä että ylipäätään pääsen eteenpäin kinkaten, saati että saisin jalkoja samalla nousemaan.

Lihaskunto-osuudessa hyödynnämme kehon painon lisäksi kuntopalloja ja painotankoja. Loppuun vielä hyvät venyttelyt.


En kuvittelekaan tekeväni liikkeitä yhtä ketterästi ja kimmoisasti kuin pienestä pitäen harjoitelleet junnut. Silti siellä joukossa pompin omalla tyylilläni, ja yritän kutakuinkin pysyä tahdissa mukana. Vaativimmat hyppyharjoitukset jätän suosiolla väliin, etten turhaan itseäni loukkaa.

Nämä yhteistreenit takaavat, että lihaskuntoa tulee harjoitettua ainakin kerran viikolla. Porukalla on mukava treenata. Tekniikka tulee myös treenattua monipuolisesti. Itse tuppaan tekemään  aina ne samat polvennostojuoksut omissa harjoituksissani.

Kommentit

  1. Kiitos muistutuksesta... Pitänee taas sisällyttää polvennostojuoksu ja muut sellaiset treeniohjelmaan.

    Kuntosalilla olen alkanut käydä pitkän ajan jälkeen. Lihaskunto on nollilla, joten pohjalta pakko aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsellänikin vaatii muistutusta, jotta tulee tehtyä. Siksi tällainen ryhmä on tosi mahtava juttu.

      Poista

Lähetä kommentti